Із працівниками сільгосппідприємства говорили про важливі аспекти законодавства про працю

16 березня 2023

Фахівці Управління інспекційної діяльності у Чернігівській області проводять інформаційні відвідування суб’єктів господарювання, у ході яких надають консультативну допомогу з питань трудового законодавства.

Цього разу державні інспектори відвідали колектив одного з сільськогосподарських підприємств області. Під час спілкування із керівним складом і працівниками посадовці висвітлили питання порядку роботи відділу кадрів та переліку кадрової документації, яку необхідно оформляти під час війни. Надали роз’яснення стосовно виконання Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»; дотримання вимог статті 24 Кодексу законів про працю України в частині допуску працівників до роботи після укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням, та повідомлення Державної податкової служби про прийняття працівника на роботу, питання своєчасності виплати заробітної плати.

Окрім того, опрацювали вимоги законодавства щодо недопущення дискримінації та мобінгу, зокрема осіб із ВІЛ/СНІД, запровадження програм психосоціальної підтримки на робочому місці та недопущення стигматизації осіб, що живуть із ВІЛ/СНІД, запобігання насильству за ознакою статі на робочому місці з урахуванням методичних рекомендацій щодо внесення до колективних договорів і угод положень, трудових відносинах, затверджених наказом Мінсоцполітики від 26.01.2020 № 56.

Детальніше про трудові відносини під час воєнного стану – на сайті Держпраці: https://dsp.gov.ua/podolannia-nelehalnoi-zainiatosti/  та на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua/