У Чернігові проведено чергове засідання Громадської ради в будівництві

19 квітня 2021

У рамках підготовки та відзначення у 2021 році Дня охорони праці в Україні фахівці Управління Держпраці у Чернігівській області провели чергове засідання Громадської ради фахівців служб охорони праці підприємств будівельної галузі Чернігівської області.

Захід відбувся в онлайн режимі за участі представників найбільших підприємств галузі, посадовців Федерації профспілкових організацій Чернігівської області та Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради.

Учасники засідання обговорили План заходів із відзначення Дня охорони праці в Україні у 2021 році та його реалізацію в умовах карантинних обмежень. Посадові особи Управління Держпраці у Чернігівській області довели присутнім основні поняття і визначення, що стосуються розбудови систем безпеки і здоров’я на роботі (БЗР), національну політику у цій галузі, права і обов’язки роботодавців і працівників на основі матеріалів, наданих українським офісом Міжнародної організації праці у рамках проекту ЄС-МОП «На шляху до безпечної та задекларованої праці в Україні».

На практичних прикладах члени Громадської ради розглянули вимоги ДБН А.3.2-2-2009 «Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека у будівництві. Основні положення» (НПАОП 45.2-7.02-12), Мінімальні вимоги з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках (НПАОП 45.2-7.03-17), Правила охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання (НПАОП 0.00-1.80-18) та інші.

Опрацювали також питання розроблення проектної документації будівництва, безпеки ведення робіт на майданчику, зокрема, із застосуванням вантажопідіймальних кранів. Окрему увагу приділили типовим порушенням, які виявлені під час нещодавніх перевірок підприємств галузі.

За результатами засідання членами Громадської ради прийняті відповідні рішення, які спрямовані на безумовне впровадження обговорених вимог чинного законодавства на відповідних підприємствах та на підвищення рівня безпеки умов праці.