Увага! Ожеледиця!

18 лютого 2021

Безпека пішоходів взимку значною мірою залежить від стану шляхів пересування. Нормами чищення тротуарів взимку (Розділ V «Утримання вулиць та доріг у зимовий період» технічних правил ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів) визначено наступні вимоги:

– після згрібання снігу з проїзної частини слід здійснювати розчищення снігових валів на пішохідних переходах – на довжину, що дорівнює ширині переходу, але не менше ніж на 5 м. Розчищення снігового валу слід виконувати повністю до самого бордюру. (п. 5.10.);

– заборонено переміщувати сніг з проїзної частини на тротуари (п. 5.12.);

– до початку формування снігових валів під навантаження мають бути закінчені роботи з очищення тротуарів, які межують з проїзною частиною. (5.14.).

Вдень очищення тротуарів та внутрішньоквартальних проїздів починають після проходження певного інтервалу часу. Інтервал часу від початку снігопаду до очищення тротуарів та внутрішньоквартальних проїздів вдень наведено у Технічних правилах (максимум – 3 години) – п. 5.24 та додаток 8.

Сніг з тротуарів згрібають на проїзну частину або внутрішньоквартальний проїзд, якщо між ними немає загорожі або роздільної смуги з зеленими насадженнями. (п. 5.25).

Якщо сніг з тротуарів неможливо згрібати у лоток проїзної частини, снігову масу переміщують у бік, віддалений від проїзної частини, і складують на газоні (п. 5.26).

Якщо ширина тротуару становить більш ніж 5 м, сніг згрібають і підмітають на його середину, формують у вал і навантажують у самоскиди для вивезення на снігозвалище 5.27).

Сніг з внутрішньоквартальних проїздів згрібають до віддаленого від будинку бордюру. Можливе перекидання снігу на газон, якщо покриття не оброблювалось хімічними реагентами (п. 5.28).

На тротуарах і внутрішньоквартальних проїздах слід використовувати пісок без домішок солі. В окремих випадках зледенілі або покриті снігово-льодовим накатом внутрішньоквартальні проїзди допускається посипати ПСС з трипроцентним вмістом солі, при цьому вона не повинна потрапляти на територію зелених насаджень. У цих випадках сніг необхідно складувати тільки на проїзди (п. 5.29).

Тротуари та внутрішньоквартальні проїзди обробляють піском за нормою посипання 200 – 300 г/кв.м. На зупинках громадського транспорту, ділянках з уклонами та сходинками, ділянках перед громадськими та побутовими об’єктами, закладами охорони здоров’я та дитячими закладами норму посипання збільшують до 400 – 500 г/кв.м. Обробка покриття має бути закінчена протягом 1 – 1,5 години після початку утворення слизькості покриття (п. 5.30).

Більш детально про прибирання взимку дивись: Розділ V «Утримання вулиць та доріг у зимовий період» Технічних правил ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів (наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 14.02.2012 № 54):

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0365-12#Text