У Чернігівській облдержадміністрації обговорили стан заборгованості із виплати зарплати

28 квітня 2021

27 квітня цього року у приміщенні Чернігівської обласної державної адміністрації під головуванням заступника голови облдержадміністрації Олени Думи відбулося спільне засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат і обласної робочої групи з питань легалізації заробітної плати і зайнятості населення, у якому взяла участь заступник начальника Управління Держпраці у Чернігівській області Ірина Хоменко.

До участі у заході були запрошені представники структурних підрозділів Чернігівської обласної державної адміністрації і територіальних представництв центральних органів державної виконавчої влади, керівники низки суб’єктів господарювання.

Цього разу члени тимчасової комісії розглянули ситуацію та перспективи погашення боргів із виплати заробітної плати на підприємствах-боржниках області, зокрема, міст Чернігова, Прилук, Ніжина, Новгород-Сіверського та Ніжинського районів. Також опрацювали питання стягнення заборгованості із заробітної плати за виконавчими документами, що перебувають на виконанні в органах ДВС Чернігівської області.

Заступник начальника Управління Держпраці у Чернігівській області Ірина Хоменко доповіла про проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи та здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю з напрямків своєчасної її оплати та оформлення трудових відносин.

У своєму виступі вона зазначила, що з початку поточного року інспекторами праці проведено 352 контрольних заходи, у тому числі, 26 заходів на 19 підприємствах-боржниках, де виявлено заборгованість на суму 16,8 млн гривень перед 700 працівниками. За результатами винесено 19 приписів щодо ліквідації заборгованості із заробітної плати, на керівників підприємств складено 19 протоколів про адміністративні правопорушення.

Також Ірина Хоменко звернула увагу присутніх на тому, що за порушення встановлених строків виплати заробітної плати суб’єктам господарювання винесено 12 фінансових санкцій відповідно до статті 265 КЗпП України на загальну суму 188 тис. гривень, 10 з яких сплачено на загальну суму 97,9 тис. гривень. Всього ж на виконання приписів державних інспекторів праці (з урахуванням виданих приписів у попередньому році) підприємствами-боржниками сплачено у 2021 році 314,8 тис. гривень заборгованості із зарплати 18 найманим працівникам.

За підсумками засідання були прийняті відповідні рішення стосовно погашення заборгованості із виплати заробітної плати, додаткових заходів впливу з метою прискорення ліквідації заборгованості із заробітної плати та продовження відповідної інформаційно-роз’яснювальної роботи.